close

Tradisjonsrik julemat – eller kanskje noe nytt?

Det er så mye vi forbinder med tradisjonell julefeiring. Ikke minst er maten vi spiser i denne høytiden viktig. Den er med på å samle familien, og ivaretar mangeårige tradisjoner.

Er det noe vi nordmenn ikke tuller med, så er det julematen. Hvis ikke svoren på ribba er sprø når Sølvguttene synger julen inn, blir det ofte kaos på kjøkkenet. Av en eller annen grunn er dette et evigvarende problem, og alle har selvfølgelig sin teori om hvordan svoren skal bli sprø.

Men mattradisjonene på julaften er forskjellige fra landsdel til landsdel, og ikke alle spiser ribbe. Ifølge en undersøkelse gjort av bondesamvirket Nortura i 2018, velger faktisk to prosent av befolkningen vegetarmat på julekvelden – og det behøver slettes ikke være noe dårlig alternativ. Man kan til og med lage både ribbe og stek på plantebaserte ingredienser – såkalt vegetarribbe eller for eksempel nøttestek.

Også falafel med julegrønnsaker og vegisterkaker er populært blant de som foretrekker en kjøttfri julehøytid. På Meny Løren Torg har de i 2019 i aller høyeste grad tatt høyde for alle mulige smakspreferanser, og kan skilte med ingredienser og oppskrifter til alternativ julemat, så vel som et særdeles bredt utvalg av det tradisjonelle: Svineribbe, pinnekjøtt, medisterkaker, julepølse – og selvfølgelig nydelige ferskvarer av torsk, rakfisk og lutefisk.

Selv om svineribba fortsatt er storfavoritten, spesielt på Østlandet, har også pinnekjøtt og rakfisk blitt mer og mer populært blant østeldningene.

Vestlendingene sverger til pinnekjøtt på julaften, og lutefisken er nok oftest å finne på tallerkenen i Trøndelag. I Nord-Norge er ribbe og pinnekjøtt ganske likt fordelt.

Etter en julemiddag, som er både salt og fet, smaker det godt med noe søtt i ganen – og når vi kommer til desserten, er vi igjen opptatt av det tradisjonelle på julekvelden. Det går som regel i multekrem, riskrem eller karamellpudding.

Julematen er hellig, og ikke bare for oss nordmenn. Selv om årets mest tradisjonsrike måltid tilberedes ulikt forskjellige steder i verden, er det felles for mange at de setter sjømat på bordet. Fra Norge eksporteres uante mengder av røkt laks, sild og klippfisk til for eksempel Brasil, Spania og Russland.

Under lunsjen første juledag her hjemme prydes matbordet også ofte med mange av havets delikatesser. Blant annet er søta brors silde- og potetrett, Jansons fristelser, blitt et populært innslag på Ola Normanns julelunsj-buffet.

Da er det vel bare å konkludere: Julen er en hyggelig tid med god mat, godt drikke og sosialt samvær – uansett hvor du måtte befinne deg i verden.

Tips for de som måtte ønske å prøve noe nytt:

Falafel med julens grønnsaker

Falafel er basert på kikerter, og er smaksrik vegetarmat. Sammen med byggryn, rosenkål, aspargesbønner, tranebær og gresskarkjerner blir dette et fristende julemåltid når du ønsker noe som metter, men som er uten kjøtt.

Ingredienser

 • 2 dl byggryn
 • 4 ss olivenolje
 • salt
 • pepper
 • ½ stk sitron
 • 16 stk fersk rosenkål
 • 1 pk aspargesbønner
 • 24 stk fersk falafel
 • 1 ss rapsolje
 • 2 dl friske tranebær
 • 4 ss gresskarkjerner

Slik gjør du

 1. Kok byggrynene etter anvisningen på pakken. Vend inn olivenoljen og smak til med salt, pepper og sitron.
 2. Stek falafelene i rapsolje til de er gyllne og gjennomvarme. Ha i tranebærene, og la det steke i ytterligere 1 minutt.
 3. Kok rosenkål og aspargesbønner i lettsaltet vann til de er møre.
 4. Server falafel sammen med byggryn og grønnsaker. Ha over gresskarkjerner like før servering.

 

 

Tags : JulematLørenMeny