close

Tradisjonsrik eller alternativ julemat? 

Foto: Meny.no

Hos Meny Løren Torg er det enkelt å gjøre julehandelen, her får du alt du trenger til årets julemiddag. Enten det er nøttestek eller ribbe … eller for den saks skyld Grandiosa pizza. Fortsatt er det slik at de fleste her på Østlandet sverger til de tradisjonelle rettene ribbe, medisterkaker, julepølse og pinnekjøtt i julen. Samtidig er det noe som er i ferd med å skje når det kommer til nordmenns spisevaner. Vegetarisk og vegansk mat er noe vi stadig oftere finner på middagsbordet hos den yngre garde – og Meny følger så visst med i tiden. Uansett hva du ønsker å spise i julen, her får du ingrediensene.

Vi som bor på Løren er heldige. Vi har LØREN FRUKT OG GRØNT – en verden av eksotiske råvarer i umiddelbar nærhet. Her finner du blant annet et bredt utvalg av frukt og grønnsaker, nøtter, krydder, ris, bønner, pasta, olivenoljer, oliven i løsvekt og vegetabilske oljer. Hvis du har til hensikt å lage plantebasert julemiddag og kanskje riskrem laget på kokosmelk er dette stedet virkelig verdt et besøk. Sett en ekstra piff på julemiddagen med deilig krydder fra Løren Frukt & Grønt. Og hvorfor ikke gi bort eksotisk krydder eller et herlig utvalg av nøtter som julegave?

For de av dere som ønsker å prøve noe nytt:

Nøttestek

Ingredienser

  • 300 g vegodeig formbar
  • 1 dl olivenolje
  • 200 g sjampinjong, i terninger
  • 200 g sellerirot, i terninger
  • 2 stk løk, finhakket
  • 1 stk grønn squash, i terninger
  • 2 stk gulrøtter, i terninger
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 ss rød curry paste
  • 1 knivsodd tørket timian
  • 100 g hasselnøtter, grovhakket
  • 100 g valnøtter, grovhakket
  • 100 g cashewnøtter, grovhakket
  • 200 g kokte grønne linser
  • 4 ss hakket persille
  • 15 stk tørkede aprikoser, grovhakket
  • 6 ss barbequesaus
  • salt
  • 2 stk egg (kan erstattes med 2dl havregryn)
  • 1 dl vann (om du ønsker en løsere farse)
  • 1 pk butterdeigSlik gjør du
  1. Grønnsakene renses og kuttes i små terninger på ½ x ½ cm. Nøtter bløtlegges i kaldt vann i en time, sil av vannet og kjør nøttene i en foodprosessor til de er grovhakket.
  2. Bruk en vid kjele, stek sopp og sellerirot på sterk varme under stadig omrøring til du får litt brunfarging. Tilsett VegMe Deig, løk og hvitløk og stek videre til løken også får litt farge. Tilsett squash, gulrot og stek videre noen minutter. Tilsett så tomatpuré, curry paste, timian, salt og fres videre i fem minutter under stadig omrøring.
  3. Trekk gryten av varmen og tilsett resten av ingrediensene, rør godt sammen og smak til med salt. Bytt gjerne egg med havregryn som bindemiddel.
  4. Ha farsen ut på et fat og avkjøl helt før den pakkes inn i deig. Farsen kan gjerne lages dagen før.
  5. Del farsen i ti like deler og press den i en passelig kopp slik at du får lik form. Slå koppen mot hånden slik at du får farsen hel ut.
  6. Kjevle butterdeigen ut til en tykkelse på 2-3 mm, stikk ut eller del i passe stykker slik at de rekker rundt farsen. Pensle kanten med egg eller vann og legg farsen på midten. Trekk hjørnene på deigen opp til toppen og klem alle kantene forsiktig sammen slik at deigen slutter tett. Er du litt fingernem, kan du lage mønster på kantene med en gaffel.
  7. Lag gjerne pakkene dagen før, og oppbevar i kjøleskap til de skal stekes. Husk at farsen må være helt avkjølt før du pakker inn i deig. Pensle med pisket egg eller melk før steking. Stekes midt i ovnen på 180 grader i 30 minutter. Serveres rykende varme rett fra ovnen.

Tips: Server med julesaus, rødkål, dampet rosenkål, mandelpoteter og gjerne en skål waldorfsalat.

Nøttestek matbørsen

Og for de som ønsker å beholde den tradisjonsrike ribba:

Klassisk ribbe med sprø svor 

For best mulig resultat bør du rute svoren 1-3 dager før du skal servere den, og krydre med salt og pepper. Beregn ca. 500 g ribbe per person; da har du litt ekstra til julefrokosten.

Ingredienser (8 personer) 

  • 4 kg tynnribbe
  • 3 ts salt
  • 2 ts pepper
  • 2 dl vannSlik gjør du 
  1. For best smak, begynn 1-3 dager før steking. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Påse at ribben er rutet godt ned i svoren, hvis ikke bruk en skarpere kniv.
  2. Gni ribben godt inn med salt og pepper, legg den med svorsiden ned i en form, dekk den med aluminiumsfolie og sett kjølig i 1-3 dager før steking. Bruk gjerne en «stanleykniv» / tapetkniv eller lignende.
  3. Før steking, legg ribba i en langpanne med svoren opp. Legg en asjett opp ned under, slik at ribben er litt høyere på midten, men nogenlunde lik høyde på begge sider. Du kan også bruke en ball av aluminiumsfolie for å få dette til.
  4. Hell over ca. 2 dl vann og dekk hele langpannen med aluminiumsfolie.
  5. Forvarm ovnen til 230 grader. Sett langpannen midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå «blåser» ribba seg litt opp og svoren spriker.
  6. Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser temperaturen til 200 grader. Sett pannen tilbake midt i ovnen og la ribben steke videre. Det tar ca. 1-1,5 time for tynnribbe, ca. 1,5 -2 time for familieribbe. Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribben de siste 20 minuttene.
  7. Er ikke svoren sprø enda? Sett pannen høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 grader, eller bruk grillfunksjon på ovnen. Følg med så du ikke brenner svoren. Ta da ut medisterkaker, julepølser og resten av tilbehøret før du gjør dette.
  8. La ribba hvile i ca. 20 minutter, slik at kjøttsaften «setter seg» og du får en saftig og god ribbe.
  9. Ribba serveres med stekesjy eller saus, surkål eller rødkål, svisker, epler, rørte tyttebær og dine andre favoritter til jul.

 

For flere deilige oppskrifter ta en titt hos Meny.no

Alle bilder fra Meny.no