close

Sankthansfeiring: Gratis blomsterkranser og is til barna

Sommerferien nærmer seg med stormskritt, og sankthansfeiring står for dør. Vi tjuvstarter feiringen på Løren Torg lørdag 22. juni kl. 11-14.

Sankthans, eller jonsok som det også kalles, er 24. juni. Men det er særlig sankthansaften som feires, i form av en ikke-religiøs sommerfest kvelden 23. juni.

Hva er det så vi egentlig feirer på denne sommerdagen like etter at skoleferien har startet?

Det har sin opprinnelse både i den kristne og den folkelige tradisjon. Sankthans er en markering av døperen Johannes’ fødsel og en feiring av sommersolverv (solen står høyest på himmelen).

Det faktum at denne kirkelige festdagen også inntraff på en tid av året med urgamle tradisjoner knyttet til midtsommer og fruktbarheten av dyrket jord, gjorde at sankthans ble svært sentral i folketroen.

Sankthans ble avskaffet som religiøs festdag i 1771, men fortsatte som en stor folkefest i Norge fram til slutten av 1800-tallet. De siste 200 årene har feiringen riktig nok endret seg noe. Flere steder i landet tenner man fortsatt bål, fletter blomsterkranser og spiser rømmegrøt, men sankthansfeiringen anno 2019 i kongeriket minner definitivt mer om en slags familiefest med bål og grilling.

I Sverige derimot, er feiringen av midsommar særlig omfattende. Her er tradisjonelt bare jula en viktigere festperiode. Selve midsommardagen er faktisk offisiell flaggdag hos våre naboer. Ettersom bålbrenningen i sin tid ble sett på som en hedensk skikk, var det mange steder i Europa – deriblant i Sverige – forbudt å tenne bål. Dét er nok også forklaringen på at maistangen er så viktig når svenskene feirer midsommarafton.

Skikken med blomsterkrans har sine røtter i gammel folketro: Hvis en ung jente plukket syv eller ni forskjellige friske urter denne natten, og la dem under sin hodepute, ville hun drømme om sin framtidige ektemann.

Blomsterdekoratørene hos Blomsterpikene på Løren har kanskje ikke akkurat lagt blomster under hodeputen for å drømme om sin tilkommende, men én ting er sikkert; de kan alt om vakre blomsterdekorasjoner og buketter – og selvfølgelig flotte blomsterkranser.

I anledning sankthansfeiring for barna på Løren 22. juni setter de flinke blomsterpikene sammen hele 200 nydelige blomsterkranser til de minste lørenbeboerne.

Og skulle du få lyst til å sette sammen din egen lille blomsterkrans denne sommeren:

Dette trenger du:

 • Ståltråd med blomstertape, til å forme selve kransen
 • Sølvtråd, til å feste blomstene med
 • Blomster, ca. tre-fem bunter
 • Eføyranke
 • Blomsterkniv, saks

Mange blomster egner seg veldig godt som hårpynt. Velg gjerne blomster som lukter godt, og som kan holde en stund uten vann.

 Slik gjør du:

 1. Vikle ståltrådene sammen.
 2. Tvinn blomsterteip rundt ståltråden langs hele lengden. Dra litt i den mens du tvinner for å få festet den ordentlig.
 3. Lag en løkke i den ene enden av ståltråden, og teip den fast med blomsterteip slik at den sitter. Løkken bruker du for å «låse» kransen når du er ferdig.
 4. Fest sølvtråden; snurr den rundt ståltråden i motsatt ende av løkken slik at den sitter ordentlig.
 5. Fest en ranke av eføy som et grønt underlag.
 6. Legg på den første blomsten du vil feste på, og fest tråden rundt blomsterstilken. Dette kan du fortsette med nedover lengden. Pass på at ståltråden ikke vrir seg, slik at blomstene er på samme side av ståltråden hele lengden.
 7. Klipp av eventuelle stilker som stikker ut.
 8. Når du har festet på alle blomstene fester du enden på ståltråden inn i løkken.
 9. Avslutt med silkebånd for å dekke over skjøtene.

Så til hvorfor vi tenner bål på sankthansaften: Fra kirkelig hold fungerte bålbrenningen som et minne om at beina til døperen Johannes ble brent av de ikke-troende. I tillegg skulle bålet beskytte menneskene fra onde makter. I dag handler det mer om at det er blitt et trivelig element og samlingspunkt for den folkelige feiringen.

Selv om det ikke blir bål på Løren når vi tjuvstarter feiringen 22. juni, er det lurt å holde av denne formiddagen. Det blir mye moro for barna!

Her finner du mer informasjon om hva som skjer denne dagen: https://www.facebook.com/events/387976135266928/

Tags : LørenSankthans