close

Løren, et sted å høre til

Han trives best blant bokreolene til Martine på Norli, og har et brennende engasjement for mangfold i lokalsamfunnet. Vi oppdaget Jørn gjennom de mange flotte historiene han deler på Facebook, historier fulle av historisk fakta, beretninger eller observasjoner både om Løren og andre steder han besøker.

Jørn-Kr. Jørgensen bor på Løren sammen med katten sin, Leo. Han er utdannet journalist i New York, Brooklyn og har vært rådgiver for Oslo politidistrikt (for den til enhver tid sittende politimester) i en mannsalder. Han har skrevet flere bøker og har besøkt Sri Lanka flere ti-talls ganger, men det er Løren han kaller hjem.

– Katten min, Leo og jeg trives ualminnelig godt på Løren. Jeg kjente ikke noe særlig til området før jeg flyttet hit for 8-10 år siden, men moren min gikk på Løren skole i 1935, forteller han.

Mangfold og tilhørighet

Jørgensen er en bereist mann, og nettopp derfor er det mangfoldet han setter aller størst pris på med Løren.

– Det er viktig for trivselen at man føler tilhørighet. Det gjør man på Løren. Folk er vennlige og snakker sammen. Med forretninger og restauranter som Løren Frukt & Grønt, Umai Sushi og Sanjays, for å nevne noen, manifesteres mangfoldet. Hvorfor reise til byen når du kan få det der du bor? Vis meg det stedet som har alt det vi har her på Løren, og det på under en kvadratkilometer. Vi har alt vi trenger i umiddelbar nærhet, bortsett fra kanskje en Jernia-butikk, sier han.

Før han legger til at han tror at Løren bare kommer til å bli bedre.

– Løren og områdene rundt vil bli som en by på linje med Kristinehamn i Värmland der det er bortimot 30.000 innbyggere. Dersom vi skal bevare et levedyktig lokalsamfunn må vi bruke de lokale servicetilbudene flittig, i tillegg er det viktig at vi alle er vårt ansvar bevisst, og gjør det vi kan for å forebygge en eventuell kriminalitetsbølge i fremtiden. Vi er heldig på Løren, som hittil har et trygt nabolag, sier han.

Han mener det er viktig med åpenhet, godt belyste områder og tilstedeværelse av for eksempel de flinke natteravnene.

Visste du at det er bibliotek på Frydenberg skole?

Selv om Jørgensen nå er pensjonert, ligger han ikke på latsiden. Han deltar gjerne på aktiviteter i området og trives i tillegg godt med en god bok i fanget.

– Det er fint med alle arrangementene som blir avholdt i nærmiljøet, vi har et mangfold av tilbud her. Selv deltar jeg nok mest på de aktivitetene som arrangeres for oss som bor i Selvaag Pluss-bygget. Ja, og så er jeg veldig glad i å lese, er titt og ofte innom Norli og biblioteket på Frydenberg skole. Biblioteket på Frydenberg tror jeg for øvrig det ikke er så mange som vet om, opplyser han med iver i stemmen.

Gjenforening i ferskvaredisken

Jørn tenker seg godt om når vi spør om han har et Løren-minne som har satt spor.

– Det må være da jeg traff igjen en gammel bekjent. I 1971 gikk jeg på skole i Bergen, og da vi elevene tok avskjed med hverandre etter endt skolegang visste vi at det var mange av oss som aldri ville ses igjen. Men så en dag, da jeg sto i ferskvaredisken på min lokale Meny-butikk, var det noen som prikket meg på ryggen og sa: Er det deg, Jørn? Fantastisk, det var ei jente fra skolen som jeg ikke hadde sett på 49 år. Nå flytter hun og familien likeså godt til Løren. Verden er jammen ikke stor, smiler han.

Vil du lese om flere som har hjerte for Løren?