close

Løkkaungdom mot matsvinn: Kyllinggryte/kyllingfrikassé

Første oppskrift fra Lasse Asthøy, kokk og arbeidsleder for ungdom i sommerjobb. Hva med å lage dette hjemme denne uken? 

Vil du vite hva Løkkaungdom mot matsvinn er? Les mer her. 

Dette er en flott oppskrift for å bruke opp alle grønnsakene som ligger på benken, i kjøleskapet eller i frysen.

Og når vi bruker hele fugler får du både med alt av smak og alt av kjøtt, og om du ikke har en hel fugen, kan du gjøre det samme med lår, om du har bryst kan du bruke en buljongterning til å lage kraften på også bare trekke brystene i den istedenfor.

Ingredienser:

En kylling (1500-2000g kan også byttes ut med høne, men husk da at høner ofte er mindre)

1500-2000g Grønnsaker (av det du har liggende, gjerne løk, gulrot, selleri, purre eller helt andre ting)

2 dl Fløte (eventuelt melk)

40 g mel (ca 2ss)

65g smør (ca 2ss)

0.5 liter kraft (som du lager på kyllingen)

Salt og pepper

Fremgangsmåte:

Legg kyllingen i en kjele og dekk med vann, om du har laurbærblad, noen hele pepperkorn eller litt urter er det bare flott og ha i, det samme gjelder om du har noen ekstra grønsaker.

Kok opp og la små koke til låret lett løsner ca en time (eller 2-3 timer om det er høne). Når den er kokt ferdig siler du av kraften, SPAR kraften vi skal bruke den videre og eventuelle rester kan fryses og er flott som kraft i andre sauser og supper. Kyllingen plukker du ren for skinn og ben og river i biter.

Mens du venter på at kyllingen skal koke kan du skrelle og kutte grønnsakene i biter.

Ha smøret i en kjele, når smøret har smeltet har du i grønnsakene og lar de surre litt i smøret, så har du på melet og rører det inn sammen med grønnsakene før du sper i med kraften så har du i fløten og den rensede og revne kyllingen og smaker til med salt og pepper.

Server gjerne med kokte poteter, potetmos, ris eller brød.