close

Intervju med Samuel Rostøl – dyrevenn og veganer

Vi har intervjuet Samuel Rostøl (36) dyrevenn, aktivist, barnesykepleier og veganer siden 2015. Les litt om hans erfaringer og tanker rundt veganisme.

1. Hva betyr det å være veganer, og hva er kriteriene som må oppfylles for at noe (et produkt) er vegansk?
For meg betyr det å være veganer at jeg tar avstand fra alle typer av utnyttelse av dyr, i en så stor utstrekning som praktisk mulig. Det betyr at jeg ikke spiser matprodukter som kommer fra dyr, jeg kler meg ikke i klær laget av produkter fra dyr, og jeg unngår kosmetikk og hygieneprodukter som kommer fra dyr eller som har blitt dyretestet. Unntaket fra dette er naturligvis medisiner og vaksiner.
For at et produkt skal være vegansk skal det være fritt for produkter fra dyr, og det skal ikke ha blitt testet på dyr.

2. Kan du fortelle litt om når du selv ble veganer og hva de største årsakene til det var?
For min del var det en nokså lang prosess. I 2008 drev jeg en liten blogg og skrev om alt mulig rart, og leste også veldig mye forskjellige blogger. En av bloggene jeg kom over skrev om dyr og veganisme – og jeg syntes ærlig talt at veganerne fremsto som fanatikere og ekstremister. Aller mest stilte jeg spørsmål ved påstandene de kom med, og fikk beskjed om å undersøke påstandene selv. I iveren etter å «vinne diskusjonen» gjorde jeg det, og innså sakte men sikkert at alt jeg opplevde som ekstremt, faktisk stemte.

Hanekyllinger kvernes faktisk levende. Kyr tvangsinsemineres. Ku og kalv separeres. Griser kveles med CO2… Og desto mer jeg leste, desto mer innså jeg at jeg hadde blitt lurt til å tro på en historie som ikke stemmer. Det tok allikevel litt tid, og mye intens tenking og fundering, i løpet av årene frem til 2015. Jeg visste jeg ikke støttet dette, men måtte bearbeide det ordentlig.
Til slutt innså jeg at jeg befant meg i en situasjon der jeg utsatte dyr for noe jeg hatet å bli utsatt for selv – for store deler av min oppvekst ble jeg utsatt for mobbing. Andre barn brukte meg som sin underholdning, jeg ble usynliggjort, jeg ble utsatt for vold, og ingen – selv ikke lærerne på skolen jeg gikk på – tok mitt parti og løftet stemmen for meg.

Når jeg så den koblingen ble det umulig å gjøre noe annet enn å slutte, og for min del gjorde jeg det gradvis og lærte meg å erstatte det jeg kuttet ut steg for steg. Vegetarianer var det naturlige sluttpunktet, trodde jeg, frem til jeg innså hvor tett knyttet kjøttindustrien og melk-og eggindustrien er. Og til slutt fantes det ingen andre valg enn å bli både veganer og aktivist – og løfte stemmen for de uskyldige jeg hadde utnyttet så lenge.

3. Hva synes du var det vanskeligste med å bli veganer og hva mener du er de største utfordringene ved å være veganer i dag?
Det vanskeligste med å bli veganer var nok det sosiale; idéen om at jeg skulle gi opp julemiddagen slik jeg kjente den, at det skulle bli vanskeligere å gå ut og spise med venner, og at jeg måtte be om hensyn hvor enn jeg gikk. Dette har blitt lettere og lettere med årene, som både venner og familie har fått med seg hvordan jeg velger, og restauranter generelt blir bedre på å tilpasse.
I dag synes jeg den største utfordringen er å se hvor sakte alt går. Dyr utnyttes i millionantall, og selv de mest empatiske og vakre mennesker jeg kjenner kan velge å fortsette å støtte dette tross at de får innsikt i hva dyrene utsettes for. Det kan være veldig vanskelig å se på når mennesker man elsker velger å ignorere hva dyrene går gjennom.

4. Hvordan tror du man kan få folk til å velge grønnere og om ikke bli veganer, så ihvertfall velge grønt oftere?
Jeg tror det er litt ulikt fra person til person. Noen trenger kunnskaper om helt vanlig norsk matproduksjon og alt det vonde dyrene gjennomgår selv der, andre må vite mer om miljøeffekter eller helsegevinster, mens andre reagerer best på å utfordres på sine egne standpunkter og moral – og reflektere og søke kunnskap.
Mitt håp er jo at mens kunnskap om disse tre områdene blir mer tilgjengelig – vi vet at dyr lider, vi vet det er mer miljøvennlig å spise plantebasert, og vi vet at man fortsatt kan ha optimal helse selv som veganere – så vil det bli lettere for mennesker å forstå at vi i det minste kan og bør redusere forbruket vårt av animalske produkter. Grønnsaker og planter er tross alt den mest energieffektive måten å spise på – og vil du ikke gjøre det for deg selv eller for dyrene, er du kanskje villig til å gjøre det for fremtidens generasjoner?

5. Hva vil du anbefale en person å gjøre hvis man ønsker å bli veganer? Finnes det noen sider for informasjon og inspirasjon du vil anbefale?
Finn 2-3 matbloggere som inspirerer deg, velg 5-10 oppskrifter du er nysgjerrig på, og test dem ut i tur og orden. Eksperimenter mye, lek med maten, og se hvor god maten fortsatt er selv om du spiser plantebasert. Vær heller ikke redd for å teste «kjøtterstatninger» – de gjør hverdagen veldig mye lettere for mange som vil spise mer vegansk!
Anbefaler varmt www.vegetarbloggen.no, www.veganmisjonen.no, www.greenbonanza.no og www.hannelene.no – mye gode oppskrifter, og de har i tillegg fantastiske bøker tilgjengelige for den nysgjerrige!

6. Hva er ditt absolutt favorittmatprodukt som du bare elsker?
Jeg elsker alt av Oatly, de har så mye gode produkter – men skal jeg dra frem ETT produkt jeg ble svært positivt overrasket over så er det Coop Vegetardags ferske «kjøttdeig» – som var helt utrolig god!

7. Favorittoppskrift på en matrett?
Det må være Jamie Olivers Vegan Shepherds Pie. Makan til god mat skal en leite lenge etter!

8. Synes du det er bra nok med veganske alternativer eller er det mye du savner et alternativ til?
Det er ikke mye jeg savner, men for alle som har lyst å bli veganere så håper jeg det snart kommer en skikkelig supergod vegansk ost. De som finnes er helt greie, men man må tilvennes litt. Når det omsider kommer en som virkelig både smelter, smaker og oppfører seg som ost – og som kan lagres – da tror jeg mange mange kommer til å ta det siste steget bort fra melkeprodukter og bli veganere!

9. Fortell oss 10 gode grunner til å velge vegansk!
1. Dyrene digger deg!
– Okei, de bryr seg kanskje ikke – fordi de vil aldri få vite det. Men(!) de slipper i alle fall mye vondt – og du slipper å være grunnen.

2. Det er bra for, liksom, naturen og sånt!
– Miljøet, tror jeg, du vet – klima, gass, storm og oversvømmelser! Det blir mindre sånn. Tror jeg.

3. Om du vil møte damer!
– Ja, for uansett hvilket kjønn du er – så er de fleste veganere faktisk damer!

4. Det KAN være sunt!
– Sier seg jo selv – spiser du mer grønnsaker er det bra. Spiser du bare oreos og pommfritt, ikke så bra. Så, eh, det kan.

5. Det kan være moro!
– Man lærer jo mye nytt liksom. Visste du at artisjokk er sjokkerende godt? Heh, tog du an? Sjokk. Artisjokk..?

6. Du blir i ett med “motha neitja”
– Naturen vil jo helst være så mye i fred som mulig for oss plagsomme mennesker, og som veganer gjør man VELDIG mye for å la naturen få mer plass for seg selv.

7. Du er ikke en kalv.
– Tror jeg..? Er du? Kalver er jo ikke veganere, selv om de for det meste spiser gress.

8. Greta Thunberg.
– Nuff said. Ho er awesome. Og veganer

9. Dyrene fortjener det.
– Dyr er jo skikkelig awesome, og fortjener bedre enn et slakteri!

10. Det er også ganske enkelt sykt bra!
– Valg kan jo være gode, eller dårlige. Veganisme er et ikkevoldsprinsipp, det er ikke verre enn det.