close

Høsten: Tid for hygge og god mat

Høsten er en fargerik årstid, på mange måter. Ikke bare kan du pynte hjemmet med nydelige farger – også naturens mangfold av frukt og grønt gir rom kreativ matlaging.

Årstiden vi nå er inne i forbindes ofte med innekos – og gjerne en velduftende viltgryte på komfyren, som samler familien rundt søndagsmiddagen etter kanskje en forfriskende tur i skog og mark.

Hva høstens mange matgleder angår, er det først og fremst naturens egne råvarer som spiller hovedrollen i de mange ulike rettene på denne tiden av året.

Sopp-sanking og bærplukking er blant høstaktivitetene nordmenn verdsetter høyt – og det å lage hjemmelaget tyttebærsyltetøy eller for eksempel soppstuing av selvplukket sopp, står høyt på lista.

Når det gjelder mat, er det ulikt hva den enkelte gane foretrekker. Høsten er jaktsesong, som igjen betyr at vårt langstrakte kongerike byr på mange ulike viltdyr. For eksempel elgen – vårt viktigste jaktbare vilt. Elgkjøtt har moderat viltsmak. Det er magert, og har ganske grov struktur. Kjøttet kan brukes til det meste: Graves og spekes, eller du kan lage biffer og gryteretter. Ferskvaredisken hos Meny Løren Torg har et bredt utvalg av både kjøtt og fisk. Her kan du også få gode tips på hvordan du best kan tilberede smakfulle middager som passer din anledning.

La oss for all del heller ikke glemme at også skalldyr og sjømat har høysesong på høsten. Havet har igjen blitt kaldere, og da trives mange av våre skalldyr aller best.

Men litt tilbake til skogens skattkammer. All den tid stadig flere av oss spiser vegetarisk eller vegansk mat, er for eksempel en grønnsaks-lasagne med selvplukket sopp en herlig rett på kalde høstkvelder. En annen vegetarisk rett som passer ypperlig til årstiden, er squashcurry med kikerter. Og mangler du noen av ingrediensene utover det du har sanket i skogen, har selvfølgelig LØREN FRUKT OG GRØNT alt du trenger av eksotiske råvarer – i tillegg til uante mengder av deilig krydder.

Som nevnt innledningsvis er høsten ikke bare en tid for god, velsmakende mat – det er også en tid hvor vi ønsker å lage en lun og koselig atmosfære som gir hus og hjem den rette stemningen. Når mørketiden setter inn trenger vi både farger og lys som kan kompensere for at sollyset, som vi mennesker i utgangspunktet trenger, blir kraftig redusert.

Pynt gjerne inne, så vel som på balkongen med lykter og lys – og dekorér rommene med fargerike blomster og lune pledd. Dette kan bidra til at man kommer i en god sinnsstemning, til tross for mørketiden. Sesongbutikken nille inne på Løren Torg tar så visst høsten på alvor. Her bugner det av lys i alle størrelser og fasonger – samt et variert utvalg av pynteputer, pledd og andre ting som hører årstiden til.

Vakre, fargerike blomster er også viktig når man skal pynte i heimen. Høstblomstene, som ofte har fantastiske farger, setter en ekstra piff på hverdagen. Ikke minst føler man deilig velvære når friske blomster kommer på stuebordet – i vinduskarmen på kjøkkenet, eller på kommoden i entreen. Hør med BlomsterPikene på Løren hva som kan passe best i nettopp ditt hjem, tilpasset dine ønsker og behov – for eksempel lysforholdene i leiligheten din.

Selv om vi nordmenn elsker å være utendørs og drive med ulike aktiviteter året rundt, er det et ubestridelig faktum at også vi trekker mer innendørs når temperaturene begynner å synke. Vi kryper nemlig mer enn gjerne opp i sofaen med en god bok på sene, kalde høstkvelder når ruskeværet herjer ute. Kanskje nettopp derfor er høsten også høysesong for bokutgivelser. Norli Løren Torg er riktig nok en relativt liten bokhandel, men er like fullt godt oppdatert på nyheter. Og skulle boken du ønsker mot formodning ikke være i butikken, vil den særdeles serviceinnstilte betjening umiddelbart bestille den til deg.

Helt på tampen legger vi til et deilig middagstips vi fikk av mesterkokken Erling Sundal for en tid tilbake.

Smørstekt lammefilet med hvitløk, servert med kål- og soppsalat og sennepssjy.

4 porsjoner

6-700 g lammefilet

Salt og pepper

1 ss godt smør

4 fedd hvitløk

Salat:

200 g blomkål

200 g spisskål

200 g sopp

2 gulrøtter

1 ss finhakket ingefær

2-3 ss olivenolje

Saus:

2 ss smør

2 ss olivenolje

1 dl soyasaus

2 ss grov sennep

Slik gjør du: Fileten brunes i smøret, og husk å krydre fileten med salt og pepper først. Tilsett knust hvitløksfedd med skall – mot slutten av stekingen. Deretter etterstekes fileten i ovn ca. 6-8 minutter på 180 grader. La så fileten hvile i maks 10 minutter. Grønnsakene strimles og vokes i en gryte med oljen og resten ingrediensene til salaten. Smak til med salt og pepper. Avslutt med å lage sausen. Brun smøret i en panne. Tilsett olivenolje, soyasaus og grov sennep, og smak til med litt eddik eller sitronsaft.

Serveringstips: Skjær fileten i fine skiver. Serveres gjerne med bakt potet eller pasta.

Med dette ønsker vi alle en fargerik, smaksrik, velduftende og innholdsrik høst!

Tags : HøstLøren