close

Med hjerte for ungdommen

Du har kanskje sett han på rulleskøyter gjennom Lørens gater? Eller møtt han på boksignering hos Norli. Han er Lørens egen krimforfatter Christian René Wold.

De siste årene har Christian René Wold bemerket seg innen litteraturen med sine tre krimbøker: Klovnejakten, Spenn og Gribbene. Inspirert av sin egen fortid har han tatt med leserne inn i Oslos kriminelle underverden.

– Det har vært en lang reise, men utrolig spennende og morsomt å få utgitt bøkene mine. Nå har jeg riktig nok gått min egen vei. I fjor startet jeg mitt eget bokforlag kalt Skamløst. Sammen Janne Christin Løkkeberg og Ulf André Bjerkøe som begge bor på Løren utgir vi bøker fra mange forskjellige forfattere. Det er et spennende prosjekt, sier Christian.

Han forteller at hele forlagets sortiment blir å finne på Meny denne sommeren.

Folk bryr seg om hverandre

I 2007 tok Christians liv en ny retning. Etter flere år som kriminell i et hardt belastet miljø i Oslo, ønsket han å komme seg ut av den kriminelle verden. Han utdannet seg etter hvert til sosionom, og jobbet som miljøarbeider for blant annet Grünerløkkas barnevernstjeneste.

– Veiledning og forebyggende arbeid er viktig, slik at de unge ikke faller utenfor og havner i det kriminelle miljøet. Siden 2007 har jeg i tillegg til tre bokutgivelser jobbet mye med barn og ungdom. Spesielt ungdom, også i mitt eget nærmiljø. På Frydenberg skole hadde jeg i regi av bydel Grünerløkka ansvaret for familie-ettermiddag med gratis mat og aktiviteter i over syv år. Det var et bra tiltak som hjalp mange, forteller han.

Han mener Løren er bra for ungdommen, men understreker at de må ikke glemmes etter hvert som byen utvikler seg.

– Løren er et rolig og fint sted. Her er det trygt for barna, og folk bryr seg. Løren har blitt byen i byen, og folk er på hils, sånn som på bygda. Det skaper god stemning. Men etter hvert som Lørenbyen vokser og flere bosetter seg her, må vi følge med og bygge ut et bærekraftig ungdomstilbud. Ungdommen vår er viktig, sier han.

Mange bra tiltak for barna

Christian og familien har bodd på Løren i 10 år, de har sett på nært hold hvordan Løren har forandret seg fra et trist og grått industriområde til en boligby med sjel.

– Første gang jeg var på Løren, var da jeg giftet meg i Sinsen kirke i 2003. Jeg syns det var et spennende område med stort potensiale, så i 2010 flyttet jeg hit. Jeg liker meg godt på Løren, spesielt mangfoldet. Så er det også mange flotte arrangement for ungene. Karnevalet er jo helt unikt! I tillegg til Lørendagene, barnas bruktmarked og utekino: Veldig bra tiltak, vi har deltatt på det meste, smiler Christian.

Den dagen T-banen kom

3.april 2016 åpnet Løren T-banestasjon. En merkedag for Lørenbyen og for familien Wold.

– Det beste som har hendt på Løren var den dagen T-banen kom. Den dagen husker jeg godt. Barna mine gikk i barnehage på Grünerløkka, og det var til tider et aldri så lite prosjekt å få tiden til å strekke til. Den gangen hadde vi 57-bussen, men det var jo litt hipp som happ når den gikk. Så kom T-banen og for en dag, hvilken befrielse. Vi har også en utrolig kul T-banestasjon! Løren kom for alvor på kartet, og hverdagen til oss som bor her ble mye enklere.

Mange favorittsteder

Hverdagen til Christian er hektisk. I tillegg til å skrive bøker, er han også en av initiativtakerne til Skamløst Nettverk, et fristed for ungdom med ulike problemer, sponset av Anton stiftelsen.

– Skamløst Nettverk jobber med utjevning av sosiale forskjeller blant ungdom. Vi gir blant annet juridisk bistand ved behov, stiller med gratis treningsfasiliteter, og tilbyr sommerjobb. En veldig givende jobb! Men når jeg skal koble av, ja, da blir det gjerne her på Løren. En tur på rulleskøyter tidlig om morgenen i garasjen i Peter Møller vei gjør underverker for kropp og sjel. Ellers så elsker jeg Peer Gynt-parken, og kanskje det aller beste; å sitte på den røde boksen utenfor REMA med en iskaffe og tenke over livet, avslutter forfatter og ungdomsarbeider Christian René Wold.

 Vil du lese om flere som har et hjerte for Løren?