close

Derfor feirer vi halloween

Lørdag 26. oktober klokken 12 tjuvstarter vi halloween-feiringen på Løren Torg. Men la oss først se litt på hvordan årets «skumleste» dag egentlig oppsto.

Den til tider noe omstridte feiringen av halloween – i hvert fall her til lands – har faktisk lange historiske røtter fra Europa.

Det er nemlig slik at dette er en flere tusen år gammel tradisjon som har utspring i kelternes feiring av nyttår – også kalt «Samhain». Det handlet om å ta farvel med det gamle året – hilse det nye året og alt nytt liv og lysere tider velkommen.

Per i dag forbinder vi gjerne halloween med barn utkledd som hekser, spøkelser og andre skumle skikkelser. I tillegg spiller selvfølgelig utskårne gresskar med lys i, som lyser opp inngangspartiet i høstmørket, en fremtredende rolle.

Men la oss se litt nærmere på hvordan det hele startet: Feiringen var altså i utgangspunktet en hedensk festival for voksne, i Irland og Skottland. Man skulle feire nyttår – og samtidig drive vekk onde ånder ved å kle seg ut, og sette ut mat på de dødes gravplass.

Tradisjonen med å hule ut kålrothoder til skumle lykter, som i dag er byttet ut med gresskar, skulle brukes til å skremme bort farlige ånder. Den tradisjonelle bålbrenningen derimot, skulle ønske vennlige ånder fra dødsriket velkommen.

Etter hvert ble hedningenes noe bisarre nyttårsfeiring en del av den kristne tradisjonen, da Pave Gregor 4. la allehelgensdag (de dødes dag) til 1. november. I Norge markeres denne dagen med at mange tar turen til gravlund og tenner lys for sine kjære den første søndagen i november.

Halloween-feiringen fikk sitt gjennombrudd i Skandinavia på 2000-tallet – hvilket levner liten tvil om at innflytelsen kom fra amerikansk kultur. Så skal det sies at det var den massive strømmen av immigranter på 1800-tallet, fra Irland og Skottland til Nord-Amerika, som faktisk tok med seg denne feiringen over dammen. Det var også da lykter av kålrothoder ble byttet ut med gresskar, av den enkle grunn at USA produserte mer av denne grønnsaken.

Uansett hvor skikken stammer fra, handler det ikke lenger om onde ånder som står opp fra de døde, på annen måte enn at barna kler seg ut som spøkelser og skjeletter og har det moro sammen med venner.

Til tross for at halloween-feiringen i Norge har fått en del kritikk, og at mange mener det er den gode, gamle tradisjonen med julebukk som gjelder; det er en kjensgjerning at «knask eller knep» har kommet for å bli.

Anno 2019 feirer nemlig både store og små halloween. Mange pynter hjemmet sitt med «skumle» saker som spindelvev og hodeskaller, eller lager mat med «skummel» dekor, og inviterer til kostymefest. Og det at barna kler seg ut og går fra dør til dør og spør etter godteri, er vel strengt tatt bare en ny vri av vår egen julebukk-tradisjon.

Så til alle dere som skal feire halloween; alt av pynt til skrekkens dag får du hos nille på Løren Torg – og flotte gresskar til utskjæring, samt kanskje en deilig gresskarsuppe får du hos Meny Løren Torg og LØREN FRUKT OG GRØNT.

Tips til dere som ønsker besøk av barna på halloween: Sett gjerne ut en lykt eller annen pynt tilknyttet feiringen, slik at barna ser hvor det er greit å ringe på.

Vi gleder oss til å se deg på tjuvstarten 26. oktober kl. 12-15. Her blir det gratis ansiktsmaling, lotteri og mye moro for barna!

 

 

Tags : HalloweenLøren