close

109 år med kjøtt på Løren

Hugo Arntsen, leder for internservice hos Nortura

Visste du at Fellesslakteriet hadde direktørboliger der Meny og Kaffebrenneriet er i dag?

15. november 1911 startet «Fællesslagteriet» (FS) sin produksjon på Løren i Oslo. Opprinnelig stod valget mellom Løren og Alnabru, men valget falt på Løren grunnet sentral nærhet til Kristiania Torg og jernbanelinjen.

– I 1911 var Løren å regne som tjukkeste landsbygda, men det var strategisk riktig valg å bygge slakteri her. Toglinjen gikk rett forbi Lørenpynten, hvor salgshallen lå. Det hendte riktig nok at dyra stakk av da de skulle krysse Peter Møllersvei for å komme inn til slakteriet, men de ble fort innhentet av staselige bønder med hatt og slips, smiler Hugo Arntsen, leder for internservice hso Nortura.

Historiske gatenavn

Hele fabrikklinjen med pølsefabrikk, hermetikkavdeling, ull-lager, fjøs, stall til distribusjon og utkjøring, kontorbygning og garasje lå i hjertet av Løren rundt Løren Torg. Den kjøttfulle historien til Løren preger fortsatt gatenavnene i dag.

– Ullagerveien stammer fra den tiden Fellesslakteriet hadde sitt ull-lager i bygningen der treningssenteret STERK ligger i dag. Gildevangen henger sammen med at Gilde hadde sine kontorer over salgshallen der hvor dyra først ankom. Det er også morsomt å tenke på at direktørboligene lå der hvor Meny og Kaffebrenneriet holder til nå. Det ligger mye historie i gatene på Løren, sier han.

Høytidelig handel

Høytidelighet var et nøkkelord da bøndene fraktet dyra sine med tog til hovedstaden og Norges første samvirkeslakteri. I starten var det hovedsakelig medlemmer fra Østlandet, men ved 10 års jubileet hadde FS 8500 medlemmer fra hele landet. Med jevne mellomrom fraktet 9000 bønder fra Nord- og Sør-Trøndelag slaktedyr med tog til Løren. De med kortest vei stilte med dress og hvit skjorte for å matche direktøren.

– Det var en høytidelig handling, og det måtte gjøres ordentlig. Du vet, dette handlet om deres livsverk. Det var stor stas å levere dyr til slakt for å gjøre en handel. Da var det om å gjøre å være representativ med findressen på, sier Arntsen.

Direktør Carl Lütcherat (til venstre) i nedskjæringsavdelingen. Han var den drivende kraft i utviklingen av FS. Foto. Nortura.no

– Det var helt andre tider den gang. Da jeg søkte jobb hos Nortura i 94’, møtte jeg opp med langt hår og shorts. Personalsjefen så litt skeptisk ut, så jeg tror det var lurt at jeg klipte meg før intervju nummer to, sier han og smiler lurt.

Fra Fellesslakteriet til Nortura

I 2000 ble den siste grisen slaktet på Løren, og FS går inn i Gilde-konsernet sammen med de andre samvirkeslakteriene. I 2006 fusjonerer Gilde og Prior til Nortura med hovedkontor på Løren.

– I dag er det kun administrative funksjoner her på Løren, men formålet vårt er det samme som i 1911. Vi skal omsette medlemmenes slakt, egg, livdyr og ull på en best mulig måte. Vi er avhengige av gode relasjoner til bøndene. De er leverandøren vår, og de er viktige, avslutter lederen for internservice hos Nortura, Hugo Arntsen.

Artikkelen er delvis basert på 100 år med kjøtt på Løren og intervju med Hugo Arntsen, leder for internservice hos Nortura.